XERRADES I TALLERS

Actualizado el 15/02/2016

 

DIETÈTICA:

Moltes malalties tenen alguna relació amb la nostra dieta, algunes poden ser per falta de nutrients, altres es deuen al contrari, a la ingerència de molts aliments i a la falta de exercici físic. Amb el sedentarisme anem cap a l’obesitat i a altres patologies com es el cas d’alguns tipus de diabetis, hipertensió, alteracions dels lípids sanguinis, etc.

Per els malalts trasplantats cardíacs, la dieta és una assignatura pendent molt important, ja que la medicació que es pren és molt agressiva i provoca alteracions en el cos humà: obesitat, augment del colesterol, diabetis, etc.

Els hospitals, un cop el malalt ha marxat a casa, no donen un servei de dietes a aquestos malalts i són les associacions qui han de mobilitzar-se per donar tota la informació i els medis possibles als seus associats per dur una dieta correcte en cada cas.

PSICOLOGIA:

Estudis realitzats amb el increment de trasplantaments que es realitzen, s’han pogut identificar algunes repercussions psicològiques relacionades amb el trasplantament.
Algunes investigacions coincideixen en dir que el procés d’integració dels pacients que reben un òrgan no és fàcil, pel fet que existeixen alguns factors que repercuteixen psicològicament en el trasplantat, per exemple a la por que el nou cor deixi de funcionar, sentiments de culpa perquè algú ha de morir per poder viure el trasplantat, trastorns d’ansietat un cop són donats d’alta de l’hospital, trastorns sexuals generats per l’estat físic desprès del trasplantament o per les medicacions agressives que es prenen i que també poden a arribar a provocar ansietat, etc.

FISIOTERAPIA:

Degut a que la medicació que es pren desprès d’un trasplantament és molt agressiva i provoca uns efectes secundaris bastant notables físicament, l’Associació organitza unes classes i uns tallers per mantenir-se en forma.
Aquests tallers estan dirigits a tots els trasplantats cardíacs per tal d’ajudar a mantenir una forma física més ideal i estan dirigits per el fisioterapeuta cardiovascular de l'Hospital de Bellvitge.

TERAPIA EMOCIONAL:

Al no tenir cap tipus de suport emocional, al trasplantat li costa tornar de nou amb normalitat a la seva vida. Tot li sembla greu i amb qualsevol cosa que li passi veu la mort com una solució als seus problemes.
L’educació emocional ajuda a acceptar una mica més la seva nova realitat.
A partir del procés de consciència del que som i del que els hi ha passat, comencen a veure les coses d’un altra manera, a saber lo que és important per la seva vida i el que no ho és.
Poden discernir quins punts són els que els identifiquen com a col•lectiu, quins són els punts dèbils que tenen i com poden arribar a acceptar-los.
El trasplantat no és un malalt. Al sentir-se així es comporta d’una forma dependent. El trasplantat és una persona que té una segona oportunitat de viure desprès de passar per una forta experiència vital. A partir d'aquí té que construir la seva nova realitat, no des de l’aïllament i la incomunicació, si no des de l’enteniment i la comprensió del que li passa i el creixement i comunicació amb el seu entorn.

TRASPLANTAMENT:

Tots els anys s’intenten fer unes jornades sobre el trasplantament cardíac per donar a conèixer l’evolució d’aquesta intervenció, les noves tècniques que s’utilitzen per dur-la a terme , etc.
A més també s’inclouen taules rodones per tal que els assistents a aquestes jornades puguin aprendre, consultar i aportar experiències sobre aquest tema.
En aquestes jornades intervenen els metges cardiòlegs, cirurgians, infermers/res i d’altres professionals.